Kom jij ook 3D-printen?

Kom jij ook 3D-printen?

3D-printen is een hot topic in de technologische wereld!

3D printers, een hot topic in de technologische wereld. De meeste mensen zullen er wel al eens over gehoord hebben. Doordat ze steeds goedkoper en toegankelijker worden, kom je ze meer en meer tegen. Recent ontstond er zelfs heel wat heisa door de eerste wapens die door een 3D printer waren “geprint”.

Alles is mogelijk

Het 3D printen is eigenlijk een redelijk oude techniek. Halverwege de jaren 80 is reeds de eerst werkende 3D printer gebouwd. Maar met name de laatste 5 jaar gaan de ontwikkelingen in 3D printen heel erg snel. De mogelijkheden worden steeds groter, de kosten steeds lager. Het is een markt die elk jaar enorm groeit. Zo voorspelt Gartner een explosie naar de vraag voor deze techniek in 2015. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Wohlers Associates vertegenwoordigt de markt op dit moment een waarde van zo’n 1,6 miljard dollar. In 2016 is dat naar verwachting 3,1 miljard. Er wordt over 3D printen ook al gesproken in termen als ‘de derde industriële revolutie’.
Er zijn talloze voorbeelden waar 3D printen haar meerwaarde bewijst. Een paar voorbeelden:

  • In de zorg: protheses, bloedvaten, hartkleppen.
  • In de bouw: huizen.
  • Bij de juwelier: sierraden.
  • Eten: pizza’s, pannenkoeken.

Alles is mogelijk. Het enige dat je nodig hebt is een 3D printer, een ontwerp en de grondstoffen.

Dit is hoe het werkt. Video

 

De toekomst van 3D printers? 

Op dit ogenblik vind je 3D printers vooral bij gespecialiseerde bedrijven en bij hobbyisten. Maar in de toekomst zal je steeds meer en meer 3D printers zien verschijnen, zowel in het bedrijfsleven als bij thuisgebruikers. De prijzen dalen, de kwaliteit verhoogt, de toestellen worden gebruiksvriendelijker en de mogelijkheden groeien steeds.

Vandaag de dag is het al perfect mogelijk om zelf thuis iets te ontwerpen en dit te laten afprinten bij gespecialiseerde 3D printing bedrijven. Over enkele jaren zal je dit ook kunnen laten doen in het lokale copycenter. Nog enkele jaren later is de kans groot dat je een 3D printer thuis hebt staan.

Techniek is cool.

Dat bewijzen ROFFAB en de Bibliotheek Rotterdam tijdens het evenement Maak het in de Bieb!

Van 15 februari tot en met 1 maart kunnen alle Rotterdammers kennismaken met nieuwe technieken. Er zijn diverse workshops voor kinderen van 7 tot 14 jaar én er is een Makerspace in de Centrale Bibliotheek.


Maya Roeland

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
close
Facebook IconTwitter Icon